Turistički vodiči - Blagoje Vladuša i Slobodan Jovanović
ČESKA REPUBLIKA - PLZEN - FABRIKA PIVA PLZEN
euro

      blaza@eurovodic.com

      bob@eurovodic.com

Blagoje Vladuša

Slobodan Jovanović

    Telefon: Česka Republika (+420) 776 445 665     Srbija (+381) 064 357 2308

    Telefon: Česka Republika (+420) 608 174 214    


 Home     Ture    Kontakt  srb  srb  bih  cro  cze 
TURA - PLZEN - FABRIKA PIVA PLZEN

U Plzenu je počelo da se proizvodi pivo nedugo nakon osnivanja ovog kraljevskog grada 1295. godine. Recept kuvanja i posluživanja piva je nasleđen sa kolena na koleno. Od kralja Vaclava II pravo na recepturu i proizvodnju piva dobilo je 250 plzenskih domaćinstava i ta tradicija je trajala 750 godina.

Moderna pivara osnovana je 1839. godine kada su se udružili svi meštani ovog grada koji će kasnije proizvesti dovoljno kvalitetnog piva. To se i dogodilo 1842. godine. Cenjeni stručnjak iz Bavarske, pivar Jozef Groll, sa svojih 30 godina uspeo je skuvati zlatne boje, izuzetnog ukusa potkvašenog piva – Lager. Plzensko pivo se ubrzo počelo izvoziti u stotine pivara po celom svetu.

U današnje vreme registrovan je poznati zaštitni znak PILSNER URQUELL. Pivo takvog kvaliteta je simbol veština i sposobnosti češke nacije. PILSNER URQUELL je napitak koji inspiriše i spaja milione ljudi širom sveta.Upoznaćete se sa istorijom i tajnama Plzenskog piva, videćete autentičnu pivaru, mesto gde je Plzensko pivo 1842. godine proizvedeno. Vodiću vas do modernog pogona gde se proizvodi 120.000 flaša piva na sat. Posetićemo istorijske pivske podrume gde će biti konzumacija nefiltriranog i nepasterizovanog piva direktno iz hrastovih buradi.


Blagoje Vladuša i Slobodan Jovanović

<--- Nazad na ture

slide